kilimandzsaro_1 „A Kilimandzsáró 9710 láb magas hóval borította hegy. Afrika legmagasabb pontja. Közel a nyugati csúcshoz egy leopárd megfagyott tetemére bukkantak. Senki sem tudta még megmagyarázni, mit keresett a leopárd ilyen magasan.”
Így kezdődik a film, A Kilimandzsáró hava. Az eredeti novelláskötet címadó írása. A könyvben remekbe szabott történetek szerelemről, halálról, tisztességről.
Henry, a híres író, a halára készülve, elüszkösödött sebével, a Kilimandzsáró lábánál egy tábori ágyon fekszik. A kezében tartott, és csalafintasággal megszerzett whisky illatáról Párizs jut eszébe. Úgy indul ez is, mint ahogyan a Marcel Prust teremtette, Swann-nak, a híres madeleines indítja el emlékezéseit 3.200 oldalon keresztül, Az eltűnt idő nyomában regényében.
A filmben, Henry, első szerelméről beszél, és a mentorától kapott tanácsokat hozza elő a múltból.
„Még mindig író akarsz lenni?
Igen.
Nos, sok féle író van, ahogy minden dologból sok féle van. Rossz író is lehetsz. Elég könnyen. A háziasszonyok mindennapok kenyere, amit főzés közben olvasgatnak. Meggazdagodhatsz rajta.
De neked a valódi életet kell megtalálnod. Olyan ez, mint a vadászat. Olyan vadászat ez, ahol az ember az eszét használja fegyverül, a tudatlanság és gonoszság ellen. Életed végéig tartó magányos szafari.
Azt az igazságot keresd meg, amit érdemes elmondani, a hitet, amiért érdemes élni, mindent, amiért érdemes magad feláldozni. Mindig nagyon egyedül leszel. Nem tudom megállapítani, lesz-e elég erőd, hogy kövesd a nyomokat akár hová is vezetnek. Bármilyen fájdalom és szenvedés árán, még ha a pokolba visznek is. Ha erős vagy, Isten veled lesz, nem hagy el! ”
204Szóval veretes irodalmi szöveget kapunk a filmben. Lehet, hogy a több, mint hatvan éve forgatták, de a mű, amiből íródott, az bizony ma is mély, és helytálló.
Nem véletlenül tartják Hemingway-t a 20. század legnagyobb novellistájának ma is.
Ez a film akkor készült pont, amikor én éppen megszülettem!
Korai ifjúságom egyik kedvenc írója volt Ernst Hemingway. Rojtosra olvastam az összes novelláját. Most, így közel ötven évvel később, újra megérintett, mert ő volt az első, akinek az írásaiban a távoli országok hangulatai és az utazás öröme igazán megfogott.
Hol Afrikában volt, hol egy bikaviadalon Spanyolországban, hol Párizsban, hol a tengeren egy nagy hallal, hol Cubában. Szóval az utazás varázslat, amely ma, megtörténik velünk, innen közel ötven év távlatából indult.
Itt a film linkje, nézd meg, mert ma is nagyon jó! Kattints ide!